Βιολογικά Υπαίθρια Κηπευτικά

Rate this item
(0 votes)

Πέρα από την καλλιέργεια επιτραπέζιων βιολογικων σταφυλιωνβιολογικων οπωροφορωνδέντρων και βιολογικων ελαιοδεντρων, που αποτελούν και τις κυριότερες παραγωγές μας, στα κτήματα "Βιολογικά Μανιάς" καλλιεργούμε επίσης και διάφορα υπαίθρια κηπευτικάβιολογικα λαχανικα και βιολογικα φρουτα, ανάλογα με την εποχή.

Σκοπός μας είναι ο πελάτης να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε μια ποικιλία διαφόρων προϊόντων, είτε αυτά είναι φρούτα είτε λαχανικά, που φέρουν την υπογραφή και την ποιότητα των "Βιολογικών Μανιάς".

Φυσικά ανάλογα με την εποχή καλλιεργούνται και τα ανάλογα κηπευτικά. Κατά την χειμερινή περίοδο καλλιεργούμε μόνο βιολογικα λαχανικα(μαρούλια, λάχανα, μπρόκολα, σέλινο) ενώ κατά την θερινή περίοδο γίνεται καλλιέργεια και βιολογικων φρουτων. Παρακάτω ακολουθούν τα υπαίθρια βιολογικα κηπευτικα που παράγουμε ανά περίοδο. 

Χειμερινα Κηπευτικα

Κύρια προϊόντα που παράγουμε κατά την χειμερινή περίοδο είναι τα μαρούλια, τα λάχανα, τα μπρόκολα, το σέλινο, από το οποίο παίρνουμε και την γνωστή σελινόριζα ή φινόκιο και τα χλωρά κρεμμύδια.

Μαρούλια: Η καλλιέργειά τους γίνετε σε "σκάλες". Μέθοδος με την οποία μας δίνετε η δυνατότητα παραγωγής μαρουλιών από τον μήνα Νοέμβρη μέχρι και τον Απρίλιο και κατά την οποία διαφορετικές ποσότητες μαρουλιών φυτεύονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Χρόνος ανάπτυξης ενός μαρουλιού είναι οι 5-6 εβδομάδες. Σχεδόν κάθε χρόνο τα είδη μαρουλιού που παράγουμε είναι 4.

  • Το κλασσικό μαρούλι ROMANA με όρθια ανάπτυξη, σκούρο πράσινο χρώμα και το οποίο συνίσταται για φθινοπωρινή και χειμερινή καλλιέργεια.
  • Το Κεφαλωτό Κατσαρό(Iceberg Reggina) με φύλλο κατσαρό, μεγάλη και συνεκτική κεφαλή και κατάλληλο επίσης για φθινοπωρινή και χειμερινή καλλιέργεια. 
  • To κατσαρό κόκκινο μαρούλι LOLLO ROSSO, με πολύ σγουρό κόκκινο φύλλωμα και κατάλληλο για καλλιέργεια από τέλη χειμώνα έως μέσα φθινοπώρου.
  • Τέλος, το κατσαρό πράσινο μαρούλι LOLLO GREEN CASABLANCA, με πολύ σγουρό ζωηρό πράσινο φύλλωμα και κατάλληλο για καλλιέργεια από τέλη χειμώνα έως μέσα φθινοπώρου. 

Λάχανα: Τα λάχανα καλλιεργούνται και αυτά σε "σκάλες" προκειμένου να είναι διαθέσιμα στον καταναλωτή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Περίοδος παραγωγής τους είναι από τέλη φθινοπώρου έως και τα μέσα της άνοιξης και στα "Βιολογικά Μανιάς" γίνεται καλλιέργεια δύο ειδών. Του κλασσικού λάχανου(Brassica oleracea) και του μωβ λάχανου. 

Μπρόκολα: Και αυτό το είδος λαχανικού καλλιεργείται σε "σκάλες" και είναι διαθέσιμο από μέσα Οκτώβρη έως και τέλη Απριλίου. Καλλιεργούμε, όπως και στην περίπτωση του λάχανου, δύο είδη μπρόκολου, το κλασσικό πράσινο μπρόκολο και το μωβ μπρόκολο.

Σέλινο-Σελινόριζα-Χλωρά Κρεμμύδια: Οι διαθέσιμες ποσότητες αυτών των προϊόντων δεν είναι πάρα πολύ μεγάλες. Η καλλιέργειά τους γίνεται με σκοπό την πλαισίωση των παραπάνω ειδών λαχανικών και τον συνδυασμό τους από πλευράς καταναλωτών.   

Θερινα κηπευτικα

Κατά την θερινή περίοδο στα βιολογικά κτήματα "Βιολογικά Μανιάς" καλλιεργούμε τόσο λαχανικά(κολοκύθια, αγγούρια, ντομάτες κ.ά.) όσο και φρούτα(καρπούζια και πεπόνια).  

Βιολογικά Κολοκύθια: Περίοδος παραγωγής είναι τα τέλη Μαΐου έως αρχές Ιουλίου. Μέχρι και σήμερα έχουμε καλλιεργήσει δύο διαφορετικές ποικιλίες κολοκυθιών. Την ντόπια ποικιλία του Κομποκολόκυθου με καρπό κυ­λινδρικό, γωνιώδη ή λείο και με ή χωρίς στενώσεις και την ντόπια λευκή ποικιλία με λευκό, γωνιώ­δη, κυλινδρικό καρπό και στένωση στη μέση. 

Βιολογικά Αγγούρια: Η παραγωγή αγγουριών ξεκίνησε μόλις πριν 2 χρόνια. Η καλλιέργειά τους γίνετε κυρίως με αναρριχώμενα φυτά και η περίοδος παραγωγής τους είναι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. 

Βιολογικές Ντομάτες: Από τα πρώτα κηπευτικά με τα οποία ασχοληθήκαμε και καλλιεργήσαμε. Μέχρι και σήμερα στα "Βιολογικά Μανιάς" έχουν καλλιεργηθεί 3 διαφορετικοί τύποι ντομάτας. Τα γνωστά Ντοματίνια, η κλασσική ποικιλία Oxheart και η ντόπια ποικιλία Βραυρώνα ή Μπατάλα. Η καλλιέργειά τους γίνετε με δύο τρόπους.  

Βιολογικές Πιπεριές - Βιολογικές Μελιντζάνες: Τα λαχανικά αυτά δεν παράγονται σε μεγάλες ποσότητες. Η καλλιέργειά και η παραγωγή τους ποικίλει από χρόνο σε χρόνο. Χαρακτηριστικά φέτος, μετά από 5 χρόνια, δεν έγινε παραγωγή τους.

Βιολογικά Καρπούζια - Βιολογικά Πεπόνια: Τα δύο άκρως καλοκαιρινά φρούτα. Από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μας με τα καλοκαιρινά κηπευτικά τα δύο αυτά φρούτα ήταν και τα πρώτα που καλλιεργήσαμε και παράγαμε. Περίοδος παραγωγής τους είναι για τα μεν καρπούζια από αρχές Ιουλίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, αφού γίνετε καλλιέργεια τόσο πρώιμων όσο και όψιμων ποικιλιών, ενώ για τα δε πεπόνια από αρχές Ιουλίου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου

Read 4208 times

Βιολογικά "Μανιάς"