Τα 45 εκατ. ευρώ άγγιξε η παγκόσμια αγορά βιολογικών

Η εταιρεία έρευνας αγοράς Organic Monitor υπολόγισε την παγκόσμια αγορά των βιολογικών προϊόντων για το 2011, όπου σχεδόν αγγίζει τα 63 εκατ. αμερικάνικα δολάρια ή περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ.

 

Στην Ευρώπη ξοδεύτηκαν 21.5 εκατ. ευρώ, όπου προηγείται η Γερμανία με κατανάλωση 6.6 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Γαλλία με 3.8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Organic Monitor. Σχεδόν το 80% του παγκοσμίου συνόλου παραγωγής βιολογικών προϊόντων βρίσκεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η εταιρεία έρευνας αγοράς Organic Monitor υπολόγισε την παγκόσμια αγορά των βιολογικών προϊόντων για το 2011, όπου σχεδόν αγγίζει τα 63 εκατ. αμερικάνικα δολάρια ή περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ.

Η μεγαλύτερη αγορά βιολογικών είναι στις ΗΠΑ με 21 εκατ. ευρώ. Στην Ευρώπη ξοδεύτηκαν 21.5 εκατ. ευρώ, όπου προηγείται η Γερμανία με κατανάλωση 6.6 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Γαλλία με 3.8 εκατ. ευρώ. Οι χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλή ετησίως κατανάλωση είναι η Ελβετία και η Δανία με περισσότερα από 160 ευρώ.

Πηγαίνοντας από τους καταναλωτές στους παραγωγούς βιολογικών, σχεδόν το 80% του παγκόσμιου συνόλου των 1.8 εκατομμυρίων αγροκτημάτων βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι χώρες που έχουν του περισσότερους παραγωγούς ήταν η Ινδία (547’591), η Ουγκάντα (188’625), το Μεξικό (169’570) και η Τανζανία (145’430).

Από την άποψη καλλιεργήσιμης γης συνολικά 37.2 εκατομμύρια εκτάρια ήταν οργανικά μέχρι το τέλη του 2011. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη οργανικής γεωργίας ήταν στην Ασία, όπου μια αύξηση 9 εκατομμυρίων σημειώθηκε. Στην Ευρώπη τα οργανικά εδάφη αυξήθηκαν κατά 0.6 εκατομμύρια εκτάρια (+6 %), όπου συνολικά τώρα τα 10.6 εκατομμύρια εκτάρια είναι οργανικά. Οι χώρες με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης είναι η Κίνα (+510’000 εκτάρια), Ινδία (+304’266 εκτάρια) και Ισπανία (+165’226 εκτάρια).

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας βιολογικής γης βρίσκεται στην Ωκεανία (33%), ακολουθεί η Ευρώπη (29%) και η Λατινική Αμερική (18%). Η Αυστραλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη οργανική γεωργική γη (12 εκατομμύρια εκτάρια, με 97% βοσκοτόπια), ακολουθεί η Αργεντική (3.8 εκατομμύρια εκτάρια) και ΗΠΑ (1.9 εκατομμύρια εκτάρια). Οι χώρες με το μεγαλύτερο μοίρασμα βιολογικών γεωργικών εδαφών είναι τα Falkland Islands (36%), ακολουθεί το Liechtenstein (29 %) και η Αυστρία (20%). Σε 10 χώρες περισσότερο από το 10% της αγροτικής γης είναι οργανική.

Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι σε χώρες, που η οργανική γη είναι συνταγματικά καλά στερεωμένη, υπάρχει μια σταθερή ανάπτυξη της αγοράς και επέκταση της περιοχής υπ’ οργανική διαχείριση. Αυτό φαίνεται εντυπωσιακά στη περίπτωση της Ευρώπης, όπου πολλές χώρες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών μέτρων, όπως απευθείας πληρωμές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, σχετική έρευνα και μέτρα προώθησης. Αυτό υποδεικνύει τη σπουδαιότητα του αναπτυξιακού Εθνικού Σχέδιου Δράσης (National Action Plan), όπως προωθείται απο FiBL και IFOAM.

(Πηγή: http://www.agronews.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Οδηγίες για την πιστοποίηση παραγωγής βιολογικών »